Testa gratis!

The Creator´s Code Av: Amy Wilkinson

The Creator´s Code

414

Spellängd: 35 min

Kategori: Entreprenörskap, Innovation, Organisationsutveckling, Projekt


BOKEN HANDLAR OM

The Creator´s Code. Runt om i världen sker det gång på gång: helt vanliga människor förvandlar små infall till stora framgångsrika företag. The Creator’s Code är baserad på intervjuer med 200 personer som gjort detta. De flesta av dem har använt sig av ett antal specifika beteenden.
Du kommer här att få lära dig vilka dessa beteenden är och hur du själv kan använda dig av dem för att lyckas i ditt eget skapande. Kanske är du redan bekant med några av dem men det finns också en stor chans att flera av dem kommer göra dig förvånad. Exempelvis får du veta hur du kan skaffa dig konkurrensfördelar genom att tänka och handla som en stridspilot. Det handlar också om att ställa rätt frågor och om att inte fastna i gamla spår.

The Creator´s Code berättar ingående om denna och många andra metoder som kan hjälpa dig att lyckas med ditt skapande!

Läs om:
Även du kan bli en framgångsrik kreatör
Låna, bygg från grunden eller kombinera
Navigera långsiktigt och inte i gamla spår
Bli snabb som en stridspilot
Misslyckas med flit
Lös problem tillsammans
Det lönar sig att vara generös

 

The Creator´s Code – Även du kan bli en framgångsrik kreatör

Du behöver inte ha en ekonomiutbildning eller en massa pengar för att bli framgångsrik kreatör. Du behöver inte heller ha perfekt timing, årsvis med erfarenhet eller någon annans tillstånd att sätta igång. Skaparna av Paypal hade ingen tidigare erfarenhet från bankvärlden, skaparna av Youtube var inga videoexperter och grundaren av det framgångsrika underklädesföretaget Spanx jobbade tidigare som dörrförsäljare av faxmaskiner.

The Creator´s Code – Hitta rätt drivkraft

Som entreprenör behöver du hitta något som driver dig och eldar på dina ansträngningar. Du behöver en vision som handlar om annat än att bara tjäna pengar.

Elon Musk var en av Paypals grundare och driver nu bland annat rymdreseföretaget SpaceX. Musk drivs av sin vision om att ta människan till Mars och menar att det kommer att vara ett lika viktigt steg i livets utveckling som när livsformer tog sig från vatten till land.

The Creator´s Code – Sätt igång och experimentera

Framgångsrika kreatörer har inte vägen utstakad när de drar igång. Istället ger de sig i kast med det jobb som ska göras och justerar sedan kurs utefter vägen.

Grundidén bakom Yelp var att användare skulle kunna ge varandra tips om exempelvis restauranger.  Entreprenörerna bakom tjänsten förväntade sig inte att deras första idé skulle bli den slutgiltiga, men de lanserade den ändå och höll utkik efter oväntade användarbeteenden som kunde leda dem in på nya vägar. När användarna började skriva tips gjordes Yelp om till vad som i dag är världens mest framgångsrika recensionstjänst.

Framgångsrika innovationer bygger ofta på en idé som visat sig fungerar bra i ett annat sammanhang.  Motorfordonet Segway använder till exempel stabiliseringsteknik från flygindustrin.

Du kan även låna koncept som visat sig fungera på en annan geografisk plats. Starbucks grundare Howard Schultz uppfann inte caféet. Han inspirerades bara av den italienska cafékulturen och anpassade den till den amerikanska marknaden. Amerikaner saknade sociala samlingsplatser utanför hemmet och arbetsplatsen. I Italien fylldes den funktionen av espressobarer.

När Schultz observerade den italienska cafékulturen och anpassade den till den amerikanska marknaden kopierade han en ytlig likhet: Han tog ett redan fungerande koncept och genomförde små anpassningar. Gutenberg å andra sidan kopierade den strukturella likheten när han utnyttjade vinpressens mekanik för att uppfinna tryckpressen.

Forskning har visat att vi blir mer kreativa och bättre problemlösare när vi letar efter likheter.

The Creator´s Code – Undersök underliggande element

George de Mestral fick idén till kardborrebandet när han såg hur frön med små krokar hakade fast i pälsen på hans hund. Strukturen hos Nikes skosulor kom till efter att grundaren observerat ett våffeljärn!

Avsätt en stund till att jämföra olika saker och försök hitta likheter och olikheter mellan dem. På så sätt ökar dina chanser att hitta redan fungerande principer som du kan applicera på  nya användningsområden.

The Creator´s Code – Ifrågasätt och bryt mot normer

Var inte rädd för att bryta mot normer gå andra vägar än vad som är standard i branschen.

Läs mer om författaren Amy Wilkinson